8 Ekim 2015 Perşembe

AYDEDEYİ SAKLAYAN ADAM





Çok eski zamanların birinde, sen daha doğmadan önce, balıkların uçtuğu, kuşların yüzdüğü bir ülkede kötü bir adam yaşarmış. Bu adam yerlere çöp atar, çocukların topunu patlatır, gittiği her yere kötülük saçarmış.
Bu ülkede yaşayan çocuklar ise, bu kötü adama hiç benzemezmiş. Hepsi çok çalışkanmış, erkenden uyur, birbiri ile hiç kavga etmezlermiş. Anneleri ve babaları bu çocukları çok severmiş. Çünkü ülkedeki çocuklar anne ve babalarının sözünü dinler, onları asla üzmezmiş.
Çocukları anne ve babalarından daha çok seven biri varmış. Geceleri çocuklara ninni söyler, karanliktan korkmasinlar diye ışığını saçarmış. ( sence bu ne olabilir?)
Evett! Aydede... Aydede ülkedeki çocuklara her gece şarkılar, ninniler söylermiş. Çocuklar da erkenden yataklarına girer, mışıl mışıl uyur, boyları upuzun olurmuş...
Her şey böyle çok güzel giderken, kötü kalpli adam çocuklara kötülük yapmaya karar vermiş. Onları çikolatalarla, oyuncaklarla kandırmış. Ama hiçbir çocuk onun sözüne inanıp, annesini babasını üzmemiş... Çocukların böylesine iyi kalpli olması, kötü kalpli adamı çok sinirendirmiş. O kötü sesi ile (ses kalınlaştırılır);
- Benim ne yapıp ne edip bu çocuklara kötülük yapmayı öğretmem lazım. Bu kadar iyilik bu ülkeye fazla. Hah hah hah haaa, diyerek çirkin bir kahkaha atmış.
Kötü kalpli adam günlerce düşünmüş, taşınmış en sonunda bir fikir bulmuş;
- Madem çocukları kandiramiyorum ben de aydedeyi saklarım. Böylelikle çocuklar gece hiç uyumaz, annesini babasını çok üzer,  boyları da kısacık kalır, demiş kendi kendine.
Sabırsızlıkla gece olmasını beklemiş. Gece olup aydede çıktığında bütün çocuklar hemen dişlerini fırçalamış, tertemiz geceliklerini giymiş. Hemen yataklarına girmişler. Aydede tam ninni söylemeye başlamış ki; kötü kalpli adam gökyüzüne bir merdiven dayayıp aydedenin yanına çıkmış;
- Bundan sonra çocuklara ninniler, şarkılar söylemeyeceksin! Onları erkenden uyutmayacaksin! diye bağırmış.
Aydede;
- Ama çocuklar erkenden uyumazsa sağlıklı olmazlar, boyları da kısacık kalır, anneleri ve babaları çok üzülür, demiş ama kötü kalpli adam onu hiç dinlememiş...
Yanında getirdiği koskocaman bir kara çarşafla aydedenin üstünü örtmüş.
Zavallı aydede hiçbir şey yapamamış ve bütün gökyüzü gece karanlığına bürünmüş. Çocuklar ise ne olduğunu anlayamamış. Aydede onlara ninniler söylemeyince uykuları da bir türlü gelmez olmuş. Günlerce uyuyamamışlar, aydedeyi ve ninnilerini çok özlemişler...
Yaptığı kötülükten çok memnun olan kötü kalpli adam, çocukların uykusuz kalmasına çok sevinmiş. Anneler ve babalar üzüldükçe kötü kalpli adam mutlu oluyormuş...
Günlerden birgün kötü kalpli adam bir tarlada kuşlara taş atıyormuş ( sence bu doğru bir davranış mı? )
Birden ağlayan bir çocuk sesi duymuş. "Gidip biraz da ben ağlatayım şu çocuğu"demiş kendi kendine ve çocuğun yanına gitmiş.
- Neden ağlıyorsun?  diye sormuş kaba bir sesle.
Minik sevimli çocuk gözyaşını silmiş, tanımadığı bu yabancı adama bakmış;
- Günlerdir uyuyamiyorum, aydedeyi kötü kalpli adam sakladı, demiş.
Kötü kalpli adam;
- Söyle annen baban uyutsun seni! Diye minik çocuğu azarlamış.
Minik çocuk öylesine üzülmüş ki, tekrar ağlamaya başlamış;
-Benim annem ve babam yok, çok uzaktalar, küçük Kızkardeşime ben bakıyorum. Aydede bizi her gece koruyor, ışığı ile aydınlatıyordu, ninniler söylüyor, erkenden uyutuyordu. Şimdi aydede yok, geceleri Kızkardeşim çok ağlıyor, uyumuyor, ben de uyumuyorum, çok üzgünüz, demiş ve ağlamaya devam etmiş.
Bunları duyan kötü kalpli adam, çok kötü biri olmasına rağmen çok üzülmüş. Yerde ağlayan zavallı çocuğa bakmış.
" Ben ne büyük bir kötülük yapmışım meğer, keşke bu kadar kötü kalpli olmasaydım" demiş kendi kendine.
Sonra minik çocuğa dönüp;
-Sana söz veriyorum aydede bu gece yeniden gelecek, size ninniler söyleyecek, demiş.
Gece olduğunda ise hemen gökyüzüne merdivenini dayamış. Başlamış tırmanmaya. Yüzlerce basamak çıktıktan sonra en sonunda aydedenin yanına varmış. Hemen aydedenin üzerine örttüğü kara çarşafı kaldırmış. Bir anda bütün gökyüzü aydınlık olmuş. Aydedeyi sakladığı yerden çıkaran kötü kalpli adam, ondan özür dilemiş. Aydedenin geri geldiğini gören çocuklar sevinç çığlıkları atmaya başlamış. Kötü kalpli adam bütün çocuklardan da özür dilemiş. Birdaha hiçkimseye kötülük yapmayacağına söz vermiş.
Çocuklarına kavuşan aydede ise mutluluktan ağlamaya başlamış. Çocuklarını çok özleyen aydede;
- Haydi Çocuklar, geceliklerimizi giyip, dişlerimizi fırçalayalım, sizi çok özledim, çok güzel bir ninni söyleyeceğim, demiş.
Bütün çocuklar erkenden dişlerini fırçalamış, geceliklerini giymiş ve hemen yataklarına girmiş.
Aydede başlamış ninnisini söylemeye;
(Ritimle söyle)
-çocuklar dişlerini fırçalar
Mutlu olur babalar
Çocuklar geceliklerini giyer
Mutlu olur anneler
Çocuklar yatağına girer
Aydede ninniler söyler
Kötü insanlar olmasın
Gökyüzü karanlık kalmasın
Uyu bebek uyu
Uyu çocuk uyu
Uzun olsun boyu
Bilsin sağı solu
Aydede ninniler söylesin
Dünya sen ne kadar iyisin
Mışıl mışıl uyuyor
Kocaman çocuk oluyor...


DERYA GÜNEŞ












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder